Upptäck Husaby

Husaby är ett välbesökt turistmål med en mängd sevärdheter i omgivningarna som t.ex. kyrkan, biskopsborgen, Flyhovs hällristningar, Lasse i bergets grotta, Martorps och Bratteforsfallen för att nämna de närmast liggande. Samt naturligtvis Sigfridskällan där konung Olof Skötkonung döptes.

Kyrkan med sitt mäktiga trippeltorn från 1000-talet är Sveriges första biskopskyrka.

Den första kyrkan var en stavkyrka och ersattes i början av 1100-talet av ett långhus med absidförsett kor, byggt i romansk stil. Det nuvarande tornet är äldst, uppfört på 1000-talet. I triumfbågens norra vägg finns så kallad ambo -medeltida predikstol. Dopfunten och triumfkrucifixet är från 1200-talet, liksom den gamla biskopsstolen, en av Sveriges äldsta möbler. Från medeltiden finns ett kommunionfönster. Man kan beskåda de vackra takmålningarna och de medeltida möblerna och föremålen.

Det är här i Husaby som romanfiguren Arn möter sitt livs kärlek, Cecilia Algotsdotter.

Ur Vägen till Jerusalem av Jan Guillou:

“Stor julotta skulle detta år hållas i Husaby kyrka som var kungskyrka. Någon kung skulle dock inte visa sig där, ty kung hade västgötarna värjt sig mot. Men till Husaby skulle lagman Karle, som var den förnämste mannen i Västra Götaland, komma. Därför skulle också folkungarna fira sin julotta i Husaby och inte i den egna kyrkan Forshem.”